Niezdrowy mikrobiom pacjentów z OIOM-u

2 września 2016, 12:11

Mikrobiom pacjentów z oddziałów intensywnej opieki medycznej (OIOM-ów) różni się znacznie od mikroflory zdrowych osób.



Jogurtowa walka z depresją?

17 marca 2017, 06:28

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Wirginii odwrócili objawy depresji, karmiąc myszy probiotycznymi bakteriami z rodzaju Lactobacillus, które występują m.in. w jogurcie. Amerykanie odkryli też mechanizm, za pośrednictwem którego bakterie oddziałują na nastrój.


Kobiety dłużej karmiące piersią rzadziej zapadają na stwardnienie rozsiane

17 lipca 2017, 10:55

Kobiety, które po jednej lub większej liczbie ciąż karmią łącznie co najmniej 15 miesięcy, rzadziej zapadają na stwardnienie rozsiane (SR). Porównań dokonywano do kobiet, które w ogóle nie karmiły piersią albo karmiły do 4 miesięcy.


Im więcej kwasu linolowego, tym niższe CRP

14 listopada 2017, 11:08

Im wyższy poziom kwasu linolowego w surowicy krwi, tym niższe stężenie białka C-reaktywnego (CRP).


W przyszłości przed koronarografią pacjenci będą zażywać kapsułkę z buraka?

22 lutego 2018, 12:44

Buraki mogą zmniejszyć ryzyko uszkodzenia nerek (nefropatii kontrastowej) u pacjentów poddawanych koronarografii, czyli angiografii tętnic wieńcowych.


Kaspersky Lab zamraża współpracę z instytucjami Unii Europejskiej

19 czerwca 2018, 12:10

Firma Kaspersky Lab zamroziła wszelką współpracę z europejskimi agencjami i organizacjami. To protest przeciwko oświadczeniu Unii Europejskiej, która określiła oprogramowanie Kaspersky mianem „złośliwego”.


Głos matki skuteczniejszy od alarmu pożarowego

25 października 2018, 12:41

Gdy pożar w budynku mieszkalnym wybuchnie w nocy, ryzyko ofiar śmiertelnych jest wyższe niż w dzień. Dlatego też ważne jest instalowanie czujników dymu i alarmów. Jednak wiele dzieci nie budzi się na dźwięk sygnału tradycyjnego alarmu.


Rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych istotny dla ryzyka zawału

7 lutego 2019, 08:35

Ludzie, w których diecie jest stosunkowo mało kwasów palimitynowego i stearynowego - występujących przede wszystkim w mięsie nasyconych kwasów tłuszczowych z liczbą atomów węgla równą bądź większą od 16 - i którzy zamiast tego sięgają białka roślinne, wydają się mniej zagrożeni zawałem serca.


Olejek z mięty pieprzowej ułatwi połykanie

29 kwietnia 2019, 09:22

Tabletki z olejkiem z mięty pieprzowej pomagają osobom z chorobami przełyku, uskarżającym się na problemy z połykaniem (dysfagię) i niekardiologiczny ból w klatce piersiowej po posiłku.


Choroba Alzheimera: dwa mniejsze peptydy skutecznie zastępują jeden dłuższy

18 września 2019, 10:51

Codzienne wstrzykiwanie przez 5 tygodni myszom z chorobą Alzheimera (ChA) 2 krótkich peptydów znacząco poprawia pamięć zwierząt. Terapia ogranicza także zmiany typowe dla ChA: stan zapalny mózgu oraz akumulację beta-amyloidu. Wyniki badań opisano na łamach Scientific Reports.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy